HIV:n ja AIDSin oireet

Ihmisen immuunikatovirus (HIV) on retrovirus, joka heikentää immuunijärjestelmää. HIV-infektio jaetaan yleensä kolmeen vaiheeseen:

 1. akuutti HIV-infektio
 2. kliininen latenssi
 3. AIDS

 

Jokaisella vaiheella on omat oireensa. Asianmukaisen hoidon ja lääkityksen ansiosta joillekin HIV-potilaille ei koskaan kehity AIDSia ja jopa AIDSia sairastavat ihmiset voivat pysyä terveinä pitkään.

 

HIV ja immuunijärjestelmä

HIV-virus tarvitsee lisääntyäkseen erityisiä immuunisoluja (CD4-soluja). Vereen joutuneet HIV-hiukkaset etsivät CD4-soluja ja tunkeutuvat niihin hyvin helposti solujen ja virushiukkasten välisen täydellisyyden sopivuuden ansiosta. Kun HIV-virus on päässyt solun sisäpuolelle, se käyttää sitä eräänlaisena kopiokoneena, joka luo viruksesta monikertaisia kopioita. HIV-virus pakottaa tervettä CD4-solua tekemään jatkuvasti uusia virushiukkasia. Lopulta CD4-solu avautuu ja on siinä vaiheessa niin vaurioitunut, että se kuolee. Sen sisällä olevat virushiukkaset vapautuvat kehoon ja jokainen niistä hakee omaa CD4-solua. Näin prosessi alkaa aina alusta, ja yhä useammat immuunisolut hajoavat.

 

Elimistösi yrittää luonnollisesti torjua HIV-infektiota. Immuunijärjestelmä tunnistaa HIV-solut ja pyrkii tuhoamaan ne hyökkäämällä niitä vastaan. Mutta koska virus lisääntyy niin nopeasti, kopioimisen aikana tapahtuu muutoksia, ja viruksen kopiot näyttävät aina hieman erilaisilta. Tätä kutsutaan mutaatioksi. Immuunisolut eivät enää tunnistakaan virushiukkasia eivätkä tuhoa niitä. Tällä tavoin virushiukkaset voivat jatkaa lisääntymistään aivan rauhassa.

 

Joka päivä syntyy miljardeja uusia virushiukkasia ja miljardeja CD4-soluja kuolee. Näillä CD4-soluilla on kuitenkin erittäin tärkeä rooli immuunijärjestelmässä: ne kontrolloivat kaikkia muita immuunisoluja sillä tavoin, että jokainen solu tietää tarkalleen omat tehtävänsä. Kun näin paljon CD4-soluja kuolee, muut immuunisolut eivät enää tiedä, mitä niiden pitäisi tehdä. Immuunijärjestelmä ei enää toimi kunnolla, joten se ei enää pysty puolustamaan sinua taudinaiheuttajia vastaan. Tämän takia sinuun alkavat vaikuttaa herkemmin tavalliset virukset, bakteerit ja hiivat. Lopulta voit kärsiä sellaisista viruksista, bakteereista tai hiivoista, joihin et normaalisti edes reagoisi. Tätä tilaa kutsutaan ”opportunistisiksi infektioiksi”. Opportunismi tarkoittaa toimimista sen hetken tarjoamien mahdollisuuksien mukaan. Opportunistinen infektio on siis infektio, joka esiintyy silloin, kun henkilön immuunijärjestelmä on heikoimmillaan.

 

HIV-infektion oireet kolmessa eri vaiheessa

HIV aiheuttaa erilaisia oireita eri vaiheissa. Ensimmäiset oireet ilmestyvät pian tartunnan saamisen jälkeen ja näkyvät flunssan kaltaisina oireina. Tämän alun jälkeen voi kestää vuosia, ennen kuin saat AIDSiin liittyviä oireita.

 

HIV-testaus on ainoa tapa saada selville, oletko saanut tartunnan vai et. On erittäin tärkeää aloittaa HIV-terapia mahdollisimman pian positiivisen tuloksen saamisen jälkeen. Ilman antiretroviraalista lääkitystä virus lisääntyy elimistössä huimaa vauhtia ja vahingoittaa immuunijärjestelmää yhä enemmän, tehden sinusta herkemmän kaikenlaisille viruksille, bakteereille ja hiivoille. Ilman asianmukaista hoitoa immuunijärjestelmä häviää kokonaan. Tieto siitä, onko sinulla HIV tai ei, auttaa suojaamaan myös muita ihmisiä tartunnan saamiselta. Alla olevista osioista saat lisää tietoa HIV:n eri vaiheista ja niihin liittyvistä oireista.

 

Vaihe 1: akuutti infektio

Suurin osa ihmisistä, jotka ovat akuutissa HIV-infektiovaiheessa, alkaa kokea fyysisiä vaivoja viikkojen tai kuukausien sisällä tartunnan saamisesta. Nämä vaivat tulkitaan usein flunssaksi tai mahdolliseksi Pfeifferiksi, koska niihin liittyy samantyyppisiä oireita. Yleisimmin esiintyvät oireet ja niiden esiintymistiheys löytyvät alla olevasta taulukosta. Akuutti HIV-vaihe kestää yleensä 2-12 ensimmäistä viikkoa tartunnan saamisen jälkeen.

 

Akuutin HIV-infektion oireet

Muutaman viikon sisällä HIV-tartunnan saamisesta viruksen määrä elimistössä kasvaa ja immuunijärjestelmä alkaa toimia sitä vastaan. Tässä vaiheessa voit kokea flunssan kaltaisia oireita. Akuutin HIV-infektion mukaiset oireet ovat:

HIV-infektion akuutissa vaiheessa yleisimmin esiintyvät oireet (homoseksuaalit ja biseksuaalit pojat ja miehet):

 • Kuume
 • Väsymys tai pahoinvointi
 • Ihottuma
 • Lihaskipu tai nivelkipu
 • Korvatulehdus
 • Turvonneet imusolmukkeet
 • Päänsärky
 • Pitkään jatkuva ripuli
 • Yöhikoilu
 • Aivokalvontulehdus
 • Suuhaavaumia
 • Sukupuolielinhaavaumia

 

Useimmat HIV-tartunnan saaneet ihmiset alkavat kärsiä näistä oireista taudin akuutissa vaiheessa. Näitä vaivoja ei kuitenkaan välttämättä liitetä HIV:iin, sillä niitä ei aina tunnisteta HIV:n oireiksi. Oireet kehittyvät yleensä 2-12 viikossa tartunnan saamisen jälkeen. Ne kestävät yleensä pari viikkoa, mutta kesto saattaa vaihdella muutamasta päivästä 10 viikkoon.

 

Vaihe 2: Kliininen latenssi

Sen jälkeen kun immuunijärjestelmä on hävittänyt taistelunsa HIV-infektiota vastaan, flunssan kaltaiset oireet häviävät, ja HIV saattaa pysyä oireettomassa tilassa useita kuukausia ja jopa vuosia. Lääkärit kutsuvat tätä vaihetta kliiniseksi latenssiksi. Tänä aikana virus kuitenkin jatkaa leviämistään ja heikentää immuunijärjestelmää. HIV-potilas ei tunne itseään sairaaksi, mutta virus on edelleen aktiivinen. Tartunnan saaneet henkilöt voivat helposti siirtää viruksen muille. Tästä syystä mahdollisimman varhainen testaus on tärkeää myös niiden ihmisten kohdalla, joilla ei ole mitään sairauteen viittavia oireita. INSTI HIV:n itsetestin avulla voit testata HIV:ä jo varhaisessa vaiheessa. Mitä aikaisemmin tiedät, että sinulla on HIV, sitä nopeammin voit saada HIV-lääkkeitä, jotka estävät AIDSin kehittymisen. Tämä on tärkeää sekä oman terveytesi että muiden ihmisten kannalta, sillä näin vähennät tarttumisen riskiä.

 

HIV:n kehitys voi kestää jonkin aikaa, mutta se voi lopulta tuhota HIV-potilaan immuunijärjestelmän. Sitä mukaa kun HIV-infektio etenee, hyökkää CD4-soluja vastaan ja tuhoaa ne, elimistö ei enää pysty taistella infektioita ja sairauksia vastaan. Lääkärisi voi tarkistaa verikokeella, kuinka paljon CD4-soluja sinulla on enää jäljellä (viitearvo on 450–1400 solua mikrolitraa kohti). Mitä pienempi tämä luku on, sitä alttiimpi sinä olet muille taudinaiheuttajille. Jossain vaiheessa, kun immuunijärjestelmä on saavuttanut heikoimman kuntonsa, HIV:ä aletaan kutsua AIDSiksi – tämä on sairauden kolmas eli viimeinen vaihe. HIV-tartunnan saamisen ja AIDSin välinen ajanjakso voi vaihdella muutamasta kuukaudesta 10 vuoteen tai jopa pidempään.

 

Nykyaikana eri lääkkeiden yhdistelmä voi auttaa torjumaan HIV:ä, parantamaan immuunijärjestelmän toimintaa ja estämään viruksen leviämisen. Käyttämällä oikeita lääkkeitä ja lisäämällä terveellisiä elintapoja voit varmistaa, ettei HIV pääse etenemään elimistössäsi.

 

Vaihe 3: AIDS

Kun tietyt sairaudet johtuvat HIV:n aiheuttamasta vakavasta immuunikatosta, tätä tilaa kutsutaan ”AIDSiksi”. Näitä ovat esim. Pneumocystis pneumonia -keuhkokuume (PcP), tai muihin elimiin päässeet tartuntataudit, esim. Candida Albicans -hiivan aiheuttama ruokatorven tulehdus. Jopa suhteellisen yksinkertaiset virukset, kuten herpes simplex tai herpes zoster, saattavat aiheuttaa vakavia sairauksia. Yleisimmät AIDSiin liittyvät kasvainsairaudet ovat viraaliset syövät, esim. Kaposin sarkooma, kohdunkaulan syöpä sekä lymfoomat (immuunijärjestelmän pahanlaatuiset kasvaimet). Koska HIV voi myös vahingoittaa keskushermoston soluja, HIV-infektion aikana voi esiintyä neuriittia ja aivotoiminnan häiriöitä, jotka yleensä alkavat hitaasti ja huomaamattomasti.

 

AIDSin aikana yleisimmin esiintyviä oireita ovat:

 • Väsymys
 • Painon lasku
 • Kuume
 • Yöhikoilu
 • Ripuli
 • Hengenahdistus.
 • Harvemmin AIDSin myöhäisessä vaiheessa esiintyy myös sokeutta ja AIDS-dementiaa

 

Vaikka AIDSin kehitys saattaa kestää vuosikausia, HIV-tartunnan hoitamatta jättäminen johtaa vääjäämättä AIDSiin. Suurin ongelma on se, että monet HIV-positiiviset ihmiset eivät edes tiedä saaneensa tartunnan ja voivat tietämättään tartuttaa muita, esim. suojaamattoman seksin kautta. Hoitamaton HIV on tappava sairaus.

 

HIV / AIDS-oireet miehillä

Oireet, jotka saattavat viitata tuoreeseen HIV-tartuntaan:

 • Useita päiviä kestävä kuume
 • Velttous
 • Päänsärky, nivel- ja lihaskipu
 • Ihottuma selässä, rintakehässä tai vatsassa
 • Ripuli
 • Runsas yö hikoilu
 • Kipeät nielurisat, turvonneet imusolmukkeet
 • Suuhaavaumia

 

Tärkeää: Nämä oireet eivät aina ilmene, tai niitä ei aina havaita, ja ne eivät välttämättä ilmene kaikki samaan aikaan.

Pian HIV-tartunnan saamisen jälkeen virus leviää elimistössä erityisen voimakkaasti. Tässä vaiheessa viruksen määrä on erittäin korkea etenkin lihakalvoissa ja kehon nesteissä, jotka liittyvät miesten väliseen seksiin (mm. peniksen ja peräaukon limakalvot, veri ja siemenneste). Tästä johtuen HIV-tartunnan riski suojaamattoman seksin aikana on erityisen korkea.

 

HIV / AIDS-oireet naisilla

Jotkut niistä oireista, joita naiset voivat saada HIV-tartunnan saamisen jälkeen, liittyvät kuukautisten muutoksiin. Verenvuoto saattaa muuttua helpommaksi tai vaikeammaksi, kuukautiset voivat hävitä kokonaan tai nainen saattaa kärsiä vakavista PMS-oireista. Näiden ongelmien takana saattavat olla myös stressi tai muut HIV:n yhteydessä esiintyvät sukupuolitaudit, mutta viruksen kautta ne voivat vaikuttaa myös itse immuunijärjestelmään ja hormoneihin.

 

Toinen naisille tyypillinen HIV-oireryhmä on hiivainfektiot. Hiivat ovat mikroskooppisia sieniä, jotka elävät luonnollisesti emättimessä. HIV-tartunnan saaneella naisella nämä hiivat saattavat tulla hallitsemattomiksi ja aiheuttaa emättimen hiivainfektioita useita kertoja vuodessa. Joskus ne ovat ensimmäinen merkki siitä, että elimistöön on joutunut HIV-virus. Hiivat voivat aiheuttaa seuraavia oireita:

 • Paksuhkoa, valkoista emätinvuotoa
 • Kipua yhdynnän aikana
 • Kipua virtsaamisen aikana
 • Polttamista tai kipua emättimessä

 

Myös alavatsan kipua saattaa esiintyä HIV-tartunnan saamisen jälkeen. Tämä viittaa lantion tulehdustilaan, joka on kollektiivinen nimi kohdun, munasarjojen ja/tai munanjohtimien infektioille. Joillekin naisille tämä on yksi ensimmäisistä merkkejä siitä, että heillä on HIV. Yhdessä lantion kivun kanssa lantion tulehdus saattaa aiheuttaa seuraavia oireita:

 • Epätavallista emätinvuotoa
 • Kuume
 • Epäsäännöllisiä kuukautisia
 • Kipua yhdynnän aikana
 • Kipua vatsan yläosassa

Aiheeseen liittyvät julkaisut