Kaikki HIV-testauksesta
Verestä tehtävän HIV-testin avulla voit saada selville, oletko mahdollisesti saanut HIV-tartunnan. Tartunnan saamisen jälkeen voi kestää jopa kolme kuukautta ennen kuin virus voidaan havaita veressä. Vasta tämän ajanjakson kuluttua saatu tulos on täysin luotettava. Tässä voit lukea olemassa olevista HIV-testeistä sekä siitä, kuinka voit saada tulokset niiden avulla.
Miksi tehdä HIV-testi?
HIV-testi kannattaa tehdä, jos olet joutunut alttiiksi riskille: esim. olet harrastanut suojaamatonta seksiä HIV-positiivisen henkilön kanssa, olet käyttänyt yhteisiä neuloja huumeidenkäyttäjien kanssa, kärsit sellaisista oireista, jotka muistuttavat HIV-oireita, tai henkilö, jonka kanssa olet harrastanut suojaamatonta seksiä aiemmin, on ilmoittanut, että hänellä on HIV.
On hyvin tärkeää, että teet HIV-itsetestin niin pian kuin mahdollista. Mitä nopeammin tiedät, että olet HIV-positiivinen, sitä nopeammin voit aloittaa hoidon. Mitä nopeammin aloitat hoidon, sitä pienemmällä todennäköisyydellä tartuntasi kehittyy sairaudeksi ja siirrät tartunnan jollekin toiselle henkilölle.
Milloin tulisi tehdä HIV-testin?
Vasta 3 kuukauden kuluttua tartunnan saamisesta voit olla varma, että HIV näkyy veressäsi. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että testiä ei kannattaisi tehdä aikaisemmin. Itse asiassa juuri HIV-tartunnan saamisen viiruksen siirtäminen toiselle henkilölle on erityisen helppoa. Onko sinulla oireita, jotka muistuttavat HIV-oireita? Siinä tapauksessa sinun kannattaa tehdä HIV-itsetesti.
Kannattaako HIV:ä testata säännöllisesti?
Se, kuinka usein sinun pitäisi tehdä HIV-testejä, riippuu niistä riskeistä, joille olet altistunut. Seuraavaksi on muutamia esimerkkejä testaussuosituksista:
- Testiä suositellaan, jos olet altistunut HIV-tartunnalle. Tämä pätee myös tilanteeseen, jossa sinulla on HIV-infektioon viittaavia oireita.
- Homoseksuaaleille miehille suositellaan testausta vähintään kerran vuodessa (sekä HIV:n että muiden sukupuolitautien osalta).
- Raskaana oleville naisille olisi ehdottomasti tarjottava HIV-kotitesti. Infektion havaitseminen ajoissa auttaa välttämään tartunnan siirtyminen vauvalle.
- Potilaiden, jotka saavat lääkkeitä laskimonsisäisesti, pitäisi selvittää, kuinka usein heidän kannattaisi tehdä HIV- ja Hepatiitti C -testejä. Neuvoja saa mm. päihdekeskuksista, -klinikoista tai tarkistuspisteistä. Neulojen turvallinen käyttö suojaa infektiolta.
- Jokaisen, joka haluaa käyttää HIV:ä ennalta ehkäisevää lääkitystä, on tehtävä HIV-itsetesti ennen kuurin aloittamista, neljä viikkoa kuurin loppumisen jälkeen, ja sen jälkeen kolmen kuukauden välein.
Tulos: HIV-negatiivinen
Tämä tarkoittaa (ainakin tällä hetkellä) hyviä uutisia: testin tulos ei viittaa siihen, että sinulla olisi HIV. Jos et ollut altistunut riskille saada HIV kolmen testiä edeltävän kuukauden aikana, voit olettaa, ettei sinulla ole HIV:ä.
Jos kuitenkin olet kolmen edeltävän kuukauden aikana ollut riskialttiissa tilanteessa, tämä negatiivinen tulos ei ole 100% varma. Tämän takia sinun tulisi toistaa testi silloin, kun kolmen kuukauden ”odotusikkuna” on ohi.
Onko sinulla oireita, jotka kuuluvat HIV-oireistokuvaan? Siinä tapauksessa sinun pitäisi tehdä HIV-testi mahdollisimman pian!
Tulos: HIV-positiivinen
Jos olet saanut tulokseksi ”HIV-positiivinen”, tämä tarkoittaa, että veressäsi on havaittu HIV-virus. Kotitestillä todettu HIV-tartunta tulisi aina vahvistaa laboratoriotestillä. Jos tämä ylimääräinen testi on myös positiivinen, voidaan olla täysin varma saadusta tuloksesta.
HIV-positiivinen tulos on vahva viesti useimmille ihmisille. Diagnoosin jälkeen sinun tulisi keskustella asiasta lääkärin kanssa. Hän kertoo enemmän siitä, mitä tämä tarkoittaa ja antaa sinulle lähetteen HIV-erikoislääkärille, josta saat lisätietoja, neuvoja ja hoitoa. Voit aloittaa hoidon melko nopeasti. Sinun pitäisi myös kertoa asiasta kaikille henkilöille, joiden kanssa olet harrastanut seksiä.
Epäselvä testitulos
Mikäli olet saanut HIV-tartunnan vasta äskettäin, HIV-itsetesti voi joskus johtaa virheelliseen negatiiviseen tulokseen (”ei HIV-tartuntaa”). Se, kuinka kauan tämä ”ikkunavaiheeksi” kutsuttu ajanjakso kestää, riippuu HIV-testin tyypistä. Useimmissa tapauksissa HIV voidaan todeta verikokeen avulla kuuden viikon kuluttua tartunnan saamisen jälkeen. Joillakin ihmisillä HIV:n havaitseminen kestää kauemmin ja joissakin tapauksissa täysin varmaa tulosta voidaan joutua odottamaan jopa kolme kuukautta.
Jotta testi ei tuottaisi virheellisiä HIV-negatiivisia tuloksia, HIV-kotitesti suositellaan toistettavaksi kolmen kuukauden kuluttua riskialttiista tilanteesta (esim. suojaamaton seksi). Jos sinulla on kuitenkin oireita, jotka viittaavat tuoreeseen HIV-infektioon, tee testi välittömästi. Näin voit olla varma siitä, onko sinulla HIV tai ei.
Monenlaisia HIV-testejä
HIV-infektion diagnosoimiseksi käytetään kolmenlaisia testejä: vasta-ainetesti, antigeeni/vasta-ainetesti ja nukleiinihappotesti. Useimmat näistä testeistä eivät kuitenkaan kerro suoranaisesti itse HIV:stä. Sen sijaan, ne etsivät veressä olevia vasta-aineita, jotka ilmestyvät kuuden ja viimeistään kahdentoista viikon kuluttua tartunnan saamisesta. Näihin kuuluvat mm. HIV-pikatestit, HIV-kotitestit ja HIV-tartuntatestit. Lisäksi on olemassa HIV-testejä, jotka havaitsevat itse viruksen.
”Ikkunavaihe”-jaksoksi kutsutaan aikaa, joka kuluu tartunnan saamisesta siihen saakka, kunnes HIV-infektio voidaan todeta luotettavasti HIV-testin avulla. HIV-kotitestien avulla voidaan havaita HIV-tartunta, mutta ne eivät pysty kertomaan, kuinka pitkä aika on kulunut tartunnan saamisesta tai sairastaako ko. henkilö jo AIDSia.
Lyhyesti yleisimmistä HIV-testeistä
- HIV-laboratoriotesti: Potilaalta otettu verinäyte lähetetään laboratorioon, ja tulos saadaan yleensä muutaman päivän kuluttua. Laboratoriossa saatu positiivinen testitulos vahvistetaan suoraan. HIV-infektio voidaan turvallisesti sulkea pois laboratoriotestillä kuuden viikon kuluttua riskialttiin tilanteen jälkeen.
- HIV-pikatesti: Pikatestillä on se etu, että saat tuloksen jo muutaman minuutin kuluttua. Pikatestillä saatu positiivinen tulos on kuitenkin vahvistettava laboratoriossa. Voit sulkea pois HIV-tartunnan täysin varmasti ainoastaan 12 viikon kuluttua riskialttiin tilanteen jälkeen.
- HIV-kotitesti: Itsetestaukset kuuluvat pikatestien kategoriaan, ja ne voidaan tehdä itsenäisesti, esim. kotona.
- PCR-testit: PCR-testi havaitsee HIV:n suoraan. Sitä käytetään pääasiassa HIV-hoidon hallintaan. Tällä testillä voidaan havaita HIV-infektio jo yhden tai kahden viikon kuluttua mahdollisen tartunnan saamisen jälkeen. Tämä testi on kuitenkin hyvin kallis.