Kysymyksiä

HIV/AIDS

 • Mitä tarkoittavat HIV ja AIDS?

  HIV tarkoittaa ihmisen immuunikatovirusta. Tämä virus hyökkää immuunijärjestelmään eli vahingoittaa elimistön tärkeimmän suojan sairauksia vastaan.

  Jos HIV jätetään hoitamatta, se voi johtaa AIDS:iin eli hankittuun immuunikato-oireyhtymään. Kumpaakaan tilaa ei edelleenkään voi parantaa täysin, mutta nykyään saatavilla olevien lääkkeiden ja hoitokeinojen avulla HIV- ja AIDS-potilaat pystyvät elämään suhteellisen normaalisti.

 • Mistä saa HIV-tartunnan?

  HIV leviää kosketuksesta HIV-positiivisen ihmisen veren, siemennesteen, Cowperin rauhasten erittämän nesteen, rektaalisen nesteen, vaginaalisen nesteen tai rintamaidon kanssa. Tartunnan saa mm. suojaamattoman seksin kautta.

  Sen voi myös saada silloin, jos on ollut kosketuksissa muiden ihmisten veren kanssa jakamalla käytettyjä ruiskuja ja neuloja.

  HIV-positiiviset naiset voivat välittää tartunnan syntymättömälle lapselleen raskauden, synnytyksen ja imetyksen aikana. HIV-tartunnan voi myös saada verensiirron yhteydessä, vaikka se on nykyään hyvin harvinaista.

  HIV-tartuntaa ei voi saada toiselta henkilöltä tavallisen kontaktin välityksellä. Silloinkin, kun asuu HIV-positiivisen henkilön kanssa ja jakaa hänen kanssaan jokapäiväisiä esineitä, ruokaa, astioita, työkaluja, vaatteita, sänkyä ja vessaa, tartuntariski on olematon.

  Virus ei välity HIV-positiivisen henkilön hiestä, kyynelistä, syljestä tai suukosta. Tartuntaa ei voi saada HIV-positiivisen henkilön valmistamasta ruoasta. Sitä ei myöskään saa hyönteisten puremista.

INSTI® HIV -kotitesti

 • Kuinka testi toimii?

  INSTI® HIV –kotitesti on kertakäyttöinen, nopea ja helppo immuniteettitesti, joka havaitsee ihmisen sormenpäästä otettavassa verinäytteessä olevia immuunikatovirustyypin 1 (HIV-1) ja -tyypin 2(HIV-2) vasta-aineita. Testi ei havaitse itse virusta. Testipiste ilmestyy näkyviin ainoastaan silloin, kun verinäytteessä on HIV-vasta-aineita.

  INSTI® HIV –kotitesti on erittäin helppo suorittaa ja sen antamat tulokset ovat hyvin tarkkoja – muista kuitenkin seurata tarkoin annettuja ohjeita, näin vältyt virheiltä ja viivästyksiltä. Testin avulla voit nähdä HIV-positiivisen tuloksen jo 21-22 päivää tartunnan saamisen jälkeen1, siihen voi kuitenkin mennä niinkin pitkä aika kuin 3 kuukautta.  Sama aikaväli koskee negatiivista tulosta: HIV-negatiivisen tuloksen aitoudesta voi olla varma vasta 3 kuukautta tartunnalle altistumisen jälkeen.

 • Kuinka tarkka testi on?

  Monet laajamittaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että tämä testi antaa hyvin tarkkoja tuloksia, jos se tehdään oikein. Lääketieteellisten testien luotettavuudesta puhuttaessa mainitaan yleensä testin herkkyyden (=kuinka luotettavasti testi tunnistaa aidosti HIV-positiiviset tapaukset) ja tarkkuuden (=kuinka luotettavasti testi tunnistaa aidosti HIV-negatiiviset tapaukset).

  INSTI® HIV -kotitestin mitattu herkkyys on 99,8-100% ja tarkkuus 99,5-99,8%.

 • Mitä tarkoittaa ‘window period’ -aikaväli?

  ’Window period’ on ajanjakso HIV-tartunnan saamisesta siihen ajankohtaan, kun testi voi antaa varmasti oikean HIV-positiivisen tuloksen. Voit nähdä positiivisen tuloksen tämän testin avulla jo 21-22 päivää tartunnan saamisen jälkeen1, mutta positiivisen tuloksen näkemiseen voi myös mennä niinkin pitkä aika kuin 3 kuukautta.

  Negatiivisen tuloksen tarkkuudesta voi olla täysin varma ainoastaan 3 kuukautta mahdollisen tartunnan saamisen jälkeen. Mikäli olet ollut altistuneena HIV-tartunnalle 3 viimeisen kuukauden aikana ja olet saanut negatiivisen tuloksen, sinun on toistettava testi myöhemmin, kun altistumisestasi on kulunut vähintään 3 kuukautta.

   

Tulokset

 • Mistä tiedän, että testini on tehty oikein?

  INSTI HIV –kotitestissä on kontrollipiste, joka osoittaa, että olet tehnyt testin oikein ja että olet lisännyt laitteeseen oikeanlaista verinäytettä ja sen oikean määrän. Jos kontrollikohtaan ei ilmesty pistettä, testisi ei ole toiminut. Sinun on heitettävä se ja tehdä uusi testi.

  Jos näet pisteen ainoastaan kontrollikohdassa, se tarkoittaa, että olet saanut negatiivisen tuloksen, eli todennäköisesti sinulla ei ole HIV-tartuntaa.

  Jos näet testilaitteessa kaksi pistettä, tuloksesi on positiivinen, eli todennäköisesti sinulla on HIV. Vaikka INSTI® HIV -kotitestin tulokset ovat yleensä hyvin tarkkoja, KAIKKI positiiviset tulokset on vahvistettava lääkärillä ja HIV-hoito on aloitettava mahdollisimman pian. Terveytesi ja hyvinvointisi kannalta on hyvin tärkeää, että ilmoitat lääkärille positiivisesta tuloksestasi niin pian kuin mahdollista.

 • Mitä teen, jos olen saanut negatiivisen tuloksen?

  Jatka samaan malliin ja yritä välttää HIV-tartunnalle altistumista: vältä suojaamatonta seksiä ja vastaavanlaisia riskitilanteita.

  Mikäli olet mielestäsi ollut altistuneena HIV-tartunnalle 3 viimeisen kuukauden aikana, toista testi 3 kuukauden kuluttua.

  Jos sinulla on mielestäsi korkea riski saada HIV-tartunta, suosittelemme, että teet tämän testin 1-4 kertaa vuodessa.

 • Mitä teen, jos olen saanut positiivisen tuloksen?

  Ota yhteyttä lääkäriisi tai lähimpään terveyskeskukseen saadaksesi vahvistuksen tälle tulokselle. Muista, että HIV-kotitestit eivät missään nimessä pysty antamaan 100% varmaa diagnoosia.